Aby rozłupać pień na mniejsze części najlepiej używać dobrze naostrzonej siekiery z ostrzem w kształcie klina. Ponadto mniej siły włożymy w rąbanie, jak użyjemy siekiery lekkiej z dłuższym trzonkiem, niż ciężkiej z krótszym uchwytem. Kaloryczność drewna opałowego, to znaczy jego wydajność zależy od gęstości po wysuszeniu. Paleniu dość twardego materiału towarzyszy niewielki płomień, lecz za to oddaje on większą ilość ciepła. W ten sposób pali się wolniej, więc wymaga bardziej rzadkiego podkładania. W efekcie, choć droższe, może okazać się bardziej ekonomiczne, na pewno zajmie mniej miejsca, niż w przypadku drewna miękkiego.
Czy chcesz sprawdzić tę tematykę z zupełnie innej perspektywy? Jeśli tak, to zobacz też wpisy ze strony (https://sacher-cnc.pl/toczenie-cnc/), które znajdziesz gdy klikniesz tu.
Wartość opałowa drewna mokrego jest niezbyt duża, większa część energii cieplnej jest użyta do odparowania wilgoci. Niezbyt dobrze wysuszone drewno do kominka będzie się dymiło, więc trudniej je będzie rozpalać. Gdzie powinno się kupować tego typu drewno? Tylko w specjalistycznych sklepach, jest ich całkiem sporo na terenie naszego kraju, tak jak przykładowo drewno do kominka Piaseczno.